Orangery In Berkhamsted

The clients had an old uPVC conservatory on the side of the house in need of replacing.

 

berkhamsted orangery1 - 1

 

 

 

A slightly unusual situation in that it was on the side of the house, half of the new orangery would face the front garden, half the back.

We produced some CAD visuals…

 

berkhamsted orangery1 - 2

The orangery would feature a high wall in the centre of the side elevation…

 

 

 

 

Orangery in Berkhamsted

…doors to the garden at the rear and windows to the front garden.

 

 

 

Orangery in Berkhamsted

Pilasters with plinth and capital blocks

Orangery in Berkhamsted

 

The orangery would be accessed via two doors from the main house, one from the rear dining room and one from the front drawing r

Orangery in Berkhamsted

 

An internal visualisation

 

Orangery in Berkhamsted

Work begins with boarding over the existing internal doors and the demolition of the old conservatory

Orangery in Berkhamsted

 

The old base was broken out along with the old perimeter footings. The existing footings were quite shallow, the new foundations would be subject to Building Regulations and required to be around two metres deep due to the presence of shrinkable clay and high water demand trees.

The grounds conditions in Berkhamsted can vary between clay and chalk even on the same plot of land. Foundations in chalk generally do not have to go as deep as clay.

Orangery in Berkhamsted

 

 

New concrete was poured and the brickwork set out. Due to the shrinkable clay, a suspended concrete floor would be used, which meant an intermediate foundation would be required as the floor beams would not span the entire width of the orangery.

Orangery in Berkhamsted

 

 

The beam and block floor is laid and the brickwork taken up to D.P.C. Rainwater drainage is run beneath the building; the garden falls away steeply at the rear, most of Berkhamsted is slopes one way or another.

Orangery in Berkhamsted

 

 

The brickwork is taken up, bricks from a local brickworks (H.G. Matthews) are used to match the house. Structural steel windposts are build into the wall in accordance with our Structural Engineer’s calculations to provide lateral stability to the central panel.

Orangery in Berkhamsted

 

 

The wall are complete and the side frames are fitted. The flat roof joists and glulam beams are fitted.

Orangery in Berkhamsted

 

 

 

Once the roof is glazed, the fist fix electrics are installed, then the walls and ceiling plastered and the floor screeded. The wet plaster and screed cause condensation as they dry out, but this disappears in a week or so.

Orangery in Berkhamsted

 

 

Nearly finished, just making good the paving and the internal decoration. Also a bottom plinth was rendered to match the house.

berkhamsted orangery1 - 15

 

 

 

The final result, photo from the rear garden.

Orangery in Berkhamsted

 

 

 

A close up of the corner pilaster detail

Orangery in Berkhamsted

 

 

Fully decorated internally.

Orangery in Berkhamsted