Orangery Radlett

The clients wanted a modest extension to replace the bay window

orangery radlett

 

 

The wanted something stylish and modern, but that would also tie in with the house

orangery radlett

 

 

An aluminium orangery was proposed, with brick piers to match the main house

orangery radlett

 

A high wall on one side would provide privacy from neighbours, whilst the two sets fo bifold doors would allow the room to open onto a new patio

orangery radlett

 

 

The excavations began.

Our knowledge of the local area meant that we knew piled foundation would be required on this site.  The ground levels meant that a pile raft would be suitable, a lightly quicker method than the usual piled groundbeam and suspended concrete floor.

orangery radlett

 

 

The piles were set to approximately seven metres depth and the reinforced concrete raft was laid

orangery radlett

 

 

The walls were built using matching bricks adn the steel portal frame erected

orangery radlett

 

 

The flat roof structure was built and the aluminium bifolds installed

orangery radlett

 

 

The flat roof was weathered  using “Sarnafil”, the aluminium fascia was fitted

orangery radlett

 

 

 

The roof insulated, the first fix electrics completed and the plaster-boarding commenced. The bay window is now removed.

orangery radlett

 

 

 

The final result with patio completed by our landscaper

orangery radlett

 

 

 

The bifolds fully open

orangery radlett

 

 

orangery radlett

 

 

 

orangery radlett

 

 

 

orangery radlett