Orangery near Bedford

orangery-bedford_15

The client,  a retired architect, wanted to make use of a dead corner outside the house and knock through from the kitchen into a new orangery.

 

 

 

 

 

orangery-bedford_16

The orangery would feature bifold doors to the front and French doors to the side.

 

 

 

 

 

orangery-bedford_01

Excavations underway with a mechanical digger, although careful hand-digging was required around the existing drainage pipes.

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_02

Concrete poured, the brickwork set out and starting to fill the base with granite chippings (Type 1 M.O.T.) as a preparation for the ground-bearing concrete slab.

The corners of the masonry have been left down in readiness for the steel portal frame.

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_03

Base concreted, walls finished and the hardwood frame is being erected.

The genie lift is used to raise the steel beam into position. The structural steel beam and posted are required to stiffen the end of the building around the bifolds doors.

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_04

The steel beam is in place and the rest of the hardwood framework can be fitted.

 

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_06

The vertical posts are neatly hidden within the timber posts.

The internal block walls are finished around the steel posts and topped up with DriTherm 32 cavity insulation (visible in front of the skip)

The warm deck roof will feature 100mm Kingsapn TR27 on top of the deck and 50mm beneath. This is the rigid insulation visible behind the skip and will give the flat roof area an insulation rating approximately equivalent to 300mm /12″ of quilt type loft insulation.

 

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_05

Roof framework complete. The large glulam beams provide the structural support for the lantern opening.

 

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_07

The roof and main structure are complete and internal works underway.

Although fully factory spray-opainted, the hardwood framework and fascia will require additional painting at the end of the job due to various bits of cutting, fixing and filling that have to be done on site.

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_08

Whilst we’re preparing the inside for plastering, the external paving is being done. These are fairly basic slabs  to match the existing.

A drainage channel is run across the front of the building as the paving will slop back towards the orangery.

 

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_12

The orangery is nearing completion, the internal decorating is being done prior to the floor tiles being laid.

The reclaimed bricks and sill tiles we used for the dwarf walls are a perfect match.

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_10

An internal shot of the hardwood lantern.

 

 

 

 

 

 

orangery-bedford_11

The client changed his mind on the paving at the side, so a slight alteration was required.

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The floor has been tiled and the building is in use, although not really ready for photos!

The new opening to the kitchen is visible.

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rear view of the orangery.

The house windows have been painted a matching colour.