Conservatory St.Albans

Tuesday 10 May 2011

The painting is tastefully completed, the room is furnished and ready to enjoy the garden in. All that is now needed is the elusive sun.

The high roof space give this conservatory in St Albans a light and airy feel, the single door from the kitchen proved to be the correct decision. Conservatories that can be easily accessed from the kitchen always tend to be used more. In this instance, the clients had a large kitchen already, so whilst they wanted an entrance to the conservatory, they also wanted to be able to close the door to gain a moment of tranquillity.

The window design and brick detail really ties the conservatory into the main house.

Conservatory St. Albans

Tuesday 5 April 2011
conservatory-stalbans

conservatory-stalbans

Phil is dodging rain showers to try and get the walls built for this conservatory in St Albans. We’re using a Flemish Bond with snapped headers to match the brickwork on the main building.

It can be tricky when joining brickwork to two existing walls; it is not unusual for the brick levels on the existing house to run out. This means that if we match the brick gauge at one side, build our walls level, they would not line up with the brickwork on the other end. However on this job things are ok.

If they weren’t, we would have to match the gauge at the most prominent end and disguise the misaligned joints with a down-pipe at the other. The other alternative when faced with such a scenario would be to run our new brickwork out of level, but then this would show up on the conservatory frames and create greater problems.

We occasionally get similar issues when joining to two floors that are supposed to be the same level. I wasn’t aware that M.C. Escher built houses?

Conservatory Cad- St. Albans

Wednesday 23 February 2011

The sloping house roofs on two sides present a slight technical challenge. An orangery roof would have been easier in some respects, but the clients specifically wanted a conservatory to allow as much light as possible into the adjoining rooms. The will require a box-gutter on two sides.

The size of the conservatory is fixed by the two existing walls, although it would be possible to project beyond the rear building line of the house, the clients do not want to do so.